En feil oppstod
Prøv igjen senere
Ingen søkeresultater
Ingen søkeresultater
uno forms historie begynner i Arne Munchs kjeller i Lyngby. Det var her han fikk ideene og tegnet opp strekene til det første uno form-kjøkkenet på millimeterpapir. Og Arne Munch lagde verken avanserte skisser eller kompliserte modeller, for kjøkkenideene hans var like enkle som de var geniale.
Arne Munch var mannen bak uno form-kjøkkenet. Med et markant design-, reklame- og forretningstalent, stor idérikdom og evnen til å provosere revolusjonerte Arne Munch på slutten av 1960-tallet hele den danske kjøkkenbransjen. Allerede etter få år i bransjen hadde Arne Munch irritert seg grønn over hele den danske kjøkkenbransjen. Han var forundret og irritert over at man i et land med stolte håndverks- og designtradisjoner ikke klarte å lage kjøkkener som både var flotte og funksjonelle. I provoserende artikler luftet han utilfredsheten sin med datidens kjøkkenmøbler.
De fleste danske hjem var på 1960-tallet utstyrt med innebygd kjøkken som ble installert da huset ble oppført. Det tunge og kompakte håndverkerkjøkkenet gjorde det ikke mulig med individuell innredning, og tiden var i ferd med å løpe fra den ufleksible byggestilen. Derfor ble elementkjøkkenet introdusert på midten av 1960-tallet.
Men Arne Munch var fortsatt ikke fornøyd. Heller ikke elementkjøkkenenes form og funksjon supplerte hverandre godt nok. I 1968 hadde han fått nok. Han tok blyanten i egen hånd og forenklet hele oppfattelsen av bra kjøkkendesign. Samtidig skapte han en dansk designklassiker – alt sammen i kjelleren sin i Lyngby.
Han konstruerte en kube på 60 x 60 x 60 cm. Den kvadratiske modulen gjorde det mulig å snu og vende på modulen etter brukerens behov og rommets innredning, og slik skapte de harmoniske målene et estetisk vellykket møbel.
Med konstruksjonen av uno form-modulen løste Arne Munch på samme tid et annet vesentlig problem med fremstilling av kjøkkener. På grunn av modulens kvadratiske form slapp man å måtte lage venstre- og høyredører. Nå hadde både skap, forrammer og dører samme mål. Det lettet håndteringen av kjøkkenene både i produksjon, logistikk, distribusjon og montering.
I huset i Lyngby fant Arne Munch også inspirasjon til uno form-kjøkkenets øvrige designmessige uttrykk. Her omga han seg med vakre og originale designmøbler, og han fant det naturlig å overføre bra og flott møbeldesign til kjøkkenene. Et italiensk sofabord Arne Munch hadde i stuen, ga ham ideen til uno forms karakteristiske lamellskuffefronter. Med lamellskuffene avskaffet Arne Munch håndtakene på kjøkkenet – også det var en revolusjon.
Og navnet på kjøkkenet skulle selvsagt avspeile enkelheten. Designen var basert på én form – på latin heter det "uno form".